Mockup van het te bouwen huis, zijaanzicht

Biedonk


Het allereerste vrijstaande ecologische gecertificeerde passiefhuis van Nederland. En tevens kantoor van Seven en woonhuis van Jan Geerts en zijn gezin. Met het grote raamoppervlak in de woonkamer is er een optimaal contact met buiten, terwijl je beschut bent tegen kou, wind en regen.

Uitgelicht

Het ventilatieplan is zeer zorgvuldig uitgewerkt. Door middel van overstroomventilatie, in combinatie met de luchtdichte gebouwschil, kan de woning met minimale luchthoeveelheden schoon gehouden worden. De CO2-concentraties komen nooit langdurig boven de 1000 PPM, terwijl de luchtvochtigheden jaarrond tussen de 40 en 60% liggen. Gezonde binnenlucht dus met minimaal energieverlies.

Bouwkundige schil

De gevels (U = 0,12 W/(m2K) en daken (U = 0,09 W/(m2K) bestaan uit HSB met daartussen houtvezelisolatie. Aan de buitenzijdes van zowel de gevels als de daken zijn douglas planken met een schimmel coating aangebracht. Deze schimmel beschermt het hout tegen vocht en zorgt eveneens voor de zwarte kleur. Uitmuntend isolerende ramen (Ufr = 0,63 W/(m2K) in combinatie met dampregulerende folies realiseren de luchtdichting van het pand (n50gemeten = 0,21).

Installaties

Het hart van de woning is een Pichler compact warmtepomp. Dit toestel verzorgt de ventilatie, verwarming, heel sporadisch koeling en het warme tapwater. Aanvullend wordt er voor de verwarming ’s winters  in de woonkamer een elektrische oliekachel geplaatst. Deze is alleen nodig op de dagen dat het bewolkt is en rond het vriespunt.

Verwarmd vloeroppervlak:141 m2
Vormfactor:3,46
Energiebehoefte voor verwarming:14,7 kWh/m2 per jaar
Pieklast verwarming:12,5 W/m2 │ 1,8 kW
Efficiëntie warmteterugwinning ventilatiesysteem:75,2 %
Frequentie binnentemperatuur > 25° C:0,2 %
Maandgemiddelde luchtvochtigheid:> 42 %
  • Architect: De Wit Architecten
  • Passiefhuis certificeerder: Azimuth Bouwbureau
  • Constructeur: B2CO
  • Aannemer: Schellekens Bouw
  • W-installaties: Van Dal installaties
  • Luchtdichtheidsmeting: Raak energieadvies
Scroll naar boven