Mockup van een toekomstbestendig huis

Woudenberg


In Woudenberg wordt een tweelaags vrijstaand woonhuis gerealiseerd. Vanaf de allereerste massastudies is rekening gehouden met de zon. Door Seven is geadviseerd waar in de woning welke ruimtes op te nemen. De ochtendzon kan zodoende de woonkamer verwarmen terwijl de slaapkamer koel blijft. 

Uitgelicht

De positie, grootte en verticale oriëntering van de ramen in combinatie met de diepte van de omkaderingen is het resultaat van een studie waarbij rekening is gehouden met het uitzicht naar de omgeving, zo veel mogelijk binnenlaten van de winterse zonnewarmte en het blokkeren van de zomerse zonnehitte. Door deze juiste balans zijn te hoge binnentemperaturen uitgesloten. Zonwering is zodoende niet nodig, waardoor het uitzicht ook in de zomer gewaarborgd blijft. 

Bouwkundige schil

De gevels van de woning krijgen een HSB constructie met houtvezelisolatie (Ugevels = 0,120 W/(m2K). Het dak wordt voorzien van vlasisolatie (Udak = 0,101 W/(m2K). Uitmuntend isolerende ramen (Ufr = 0,63 W/(m2K) in combinatie met dampregulerende folies realiseren de luchtdichting van de woning (n50 < 0,6).

Installaties

Een Zehnder ComfoAir Q350 + ComfoClime 24 verzorgt de ventilatie, verwarming en heel sporadisch koeling. Aanvullend is er voor de verwarming in de keuken / woonkamer een bio-ethanol haard voorzien. Warm tapwater wordt opgewekt door en opgeslagen in een zoutaccu. Met 25 PV-panelen is de woning (inclusief elektrische auto) op jaarbasis energieneutraal.

Verwarmd vloeroppervlak:169 m2
Vormfactor:3,41
Energiebehoefte voor verwarming:15,2 kWh/m2 per jaar
Pieklast verwarming:13,6 W/m2 │ 2,3 kW
Efficiëntie warmteterugwinning ventilatiesysteem:88,4 %
Frequentie binnen > 25° C:0,4 %
Maandgemiddelde luchtvochtigheid:> 39 %
  • Architect: Jade architecten
  • Passiefhuis certificeerder: Passive House school
  • Aannemer: –
  • Installateur: –
Scroll naar boven