Mockup van het te bouwen huis in een foto van het straataanzicht

Zwartjanstraat


In de Zwartjanstraat in Rotterdam wordt momenteel het eerste multifunctionele passiefhuis van Nederland gebouwd. Op de begane grond zal Jade architecten haar intrek nemen. Op de drie verdiepingen erboven bevinden zich twee appartementen. 

Uitgelicht

Het ontwerp is tot in detail doorgerekend. Zo zijn voor de kozijnen aan de zuidzijde de diepte van de negge door Seven bepaald. Niet te diep om een te veel aan energieverlies door het aansluitdetail te voorkomen. Tegelijkertijd diep genoeg zodat de gevel voldoende schaduwwerking op het glas geeft waardoor zonwering achterwege kan blijven.

Bouwkundige schil

De gevels en daken worden opgetrokken uit CLT (Cross Laminated Timber). Aan de buitenzijdes van de gevels komt houtvezelisolatie (Ugevels = 0,154 W/(m2K). De daken worden voorzien van drukvaste PIR-platen. Het dak op de bovenste verdieping krijgt een daktuin, inclusief bomen (Udak = 0,082 W/(m2K). Uitmuntend isolerende ramen (Ufr = 0,63 W/(m2K) in combinatie met de CLT realiseren de luchtdichting van het pand (n50gemeten = 0,23).

Installaties

Het kantoor en beide woningen krijgen een Zehnder ventilatietoestel. Die van de woningen wordt voorzien van een ComfoClime 24 waardoor deze de ventilatie, verwarming en heel sporadisch koeling verzorgd. Aanvullend wordt er voor de verwarming in enkele ruimtes een elektrische radiator geplaatst. Warm tapwater wordt opgewekt door en opgeslagen in een zoutaccu.

Verwarmd vloeroppervlak: 384 m2
Vormfactor:2,62
Energiebehoefte voor verwarming:11,8 kWh/m2 per jaar
Pieklast verwarming:10,0 W/m2 │ 3,8 kW
Efficiëntie warmteterugwinning ventilatiesysteem:80,0 %
Frequentie binnen > 25° C:0,8 %
Maandgemiddelde luchtvochtigheid:> 41 %
  • Architect: Jade architecten
  • Passiefhuis certificeerder: Passive House school
  • Daktuin- en patio ontwerp: Jessica Nielsen
  • Constructeur: IBT
  • Aannemer: Den Butter & Voogt
  • Ventilatie: Lints ventilatie
  • W-installaties: Seton
  • Luchtdichtheidsmeting: NH LTI energieadvies
Scroll naar boven